Goedkope zorgverzekeringEr komen strengere maatregelen die wanbetaling van de zorgverzekering tegen moeten gaan, dat is tenminste een wetvoorstel van minister Edith Schippers ( VWS ). Vandaag heeft de minister dit voorstel naar de tweede kamer gestuurd.

Op dit moment zijn er 315.000 mensen die in de groep wanbetaler horen. Mensen die na minimaal 6 maanden een premie achterstand hebben behoren tot deze groep. Met de wanbetalersregeling wil de minister deze groep verkleinen en wanbetalers tegen gaan.

Op het moment dat er een betalingsachterstand is moet er een premie van 160 euro per maand worden betaald aan het College van Zorgverzekeringen in plaats van de premie aan de zorgverzekeraar. Het is de bedoeling van het wetsvoorstel dat wanbetalers zo snel mogelijk weer terugkeren naar de zorgverzekeraar en weer de normale premie gaan betalen. Nu is dit alleen mogelijk als er een erkende schuldhulpinstantie er bij is betrokken.