Prijsstijging zorgpremie niet bij alle verzekeraars even sterk
De zorgpremies voor 2017 zijn compleet. De premiestijgingen zijn met gemiddeld €8,43 aanzienlijk hoger dan de €3,50 die minister Schippers van Volksgezondheid eerder voorspelde, maar er zijn ook grote verschillen te vinden tussen de verschillende verzekeraars. Zo stijgt de premie van VGZ met slechts 4,6%, maar stijgen de premies van Menzis met maar liefst 12%. De verschillen in zorgpremie voor 2017 zijn door deze grote verschillen in premiestijging groter dan ooit.

Premies vergelijken
Doordat de premieverschillen oplopen wordt het steeds lonender om jaarlijks over te stappen van zorgverzekeraar. Let er op dat u hier tot 1 januari 2017 de tijd voor heeft. Het vergelijken van de zorgpremies kan echter lastig zijn. Zo hanteert elke verzekeraar zijn eigen voorwaarden met betrekking tot onder andere de vrije zorgkeuze. Door gebruik te maken van een zorgvergelijker wordt het vergelijken van de premies een stuk gemakkelijker. U ziet dan in een oogopslag hoeveel een bepaalde zorgverzekering in uw situatie gaat kosten en welke verzekeraars een zorgverzekering aanbieden die voldoet aan uw wensen en eisen.

Vrije zorgkeuze
Een belangrijk onderdeel van de zorgverzekering is de vrije zorgkeuze. De goedkoopste zorgverzekeringen bieden vrijwel altijd geen vrije zorgkeuze. Dit houdt in dat de verzekeraar bepaald bij welke instellingen u zich kunt laten behandelen. De verzekeraar heeft hiertoe contracten afgesloten met bepaalde partijen. Het hebben van een vrije zorgkeuze is voor veel mensen wel belangrijk. Is dit in uw geval ook van belang? Let er dan goed op dat de zorgverzekering waarvoor u kiest ook vrije zorgkeuze biedt.

(Aanvullende) dekkingen
Een ander belangrijk onderdeel van de zorgverzekering is een eventuele aanvullende verzekering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een tandarts- of brillenverzekering. Let er op dat ook bij het afsluiten van een aanvullende verzekering de kosten per verzekeraar verschillen. Alvorens een zorgverzekering af te sluiten is het slim om te bedenken of u niet liever een vrije zorgkeuze wilt en/of welke aanvullende verzekeringen u wenst af te sluiten. Door eerst voor uzelf duidelijk te krijgen waarnaar u op zoek bent, voorkomt u nadelige gevolgen bij de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar.