We kunnen tegenwoordig online winkelen, online bankieren, online studeren en online films kijken. De wereld digitaliseert en we willen als consument zoveel mogelijk vanaf onze bank of van achter onze computer kunnen regelen. Op internet is natuurlijk al van alles te vinden over gezondheid, over bepaalde lichamelijke klachten en over hoe welke symptomen bij welke ziekte horen. En er is veel contact mogelijk via de computer: je kunt teksten uitwisselen, vragen stellen, chatten met een medewerker of een intelligente chatbot – maar je kunt ook videochatten, beelden uitwisselen. Het ligt dan ook voor de hand dat de volgende stap in de digitale wereld snel gezet wordt: naar de digitale dokter, oftewel online je huisarts bezoeken.

Digitale diagnose

Voor sommige klachten is het helemaal niet nodig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Heb je bijvoorbeeld een potje urine ingeleverd om te controleren of je een blaasontsteking hebt? Dan heb je meestal voldoende aan een geschreven diagnose – en vooral een recept voor een geneesmiddel. Als een gesprek nodig is, bijvoorbeeld omdat de blaasontsteking regelmatig terug komt, of omdat je zelf vragen hebt, dan kan dat altijd nog geregeld worden. Als je een bepaald klachtenbeeld hebt, met of zonder lichamelijke uiting zoals uitslag, dan kun je eigenlijk ook prima terecht bij een online huisarts. Als je bij je huisarts in de praktijk bent, zal deze ook meestal je klachten aanhoren en eventueel een onderzoek voorstellen voordat er een diagnose komt. Dit kan deels ook online worden geregeld.

Digidokter

Hoe zal een huisartsbezoek er in de toekomst uit zien? Heb je een appje op je smartphone die je hartslag en bloeddruk bijhoudt, en die een signaal afgeeft aan je digidokter als je buiten bepaalde marges treedt? Maak je een foto van de uitslag op de buik van je peuter, en matcht een appje dat met de juiste vragenlijst, waarna er een voorstel komt voor verder onderzoek of een geneesmiddel? Veel werk van de huisarts, die nu drukbezet en overbelast is, kan worden overgenomen door intelligente checklists. Deze kunnen gekoppeld worden aan je medisch dossier en automatisch doorverwijzen om bijvoorbeeld bloedonderzoek te laten verrichten. Op basis van alle gegevens kan dan een menselijke online huisarts het eindoordeel geven: het advies wordt opgevolgd of een real life gesprek met de huisarts is gewenst.